pátek 16. srpna 2013

Marilyn Exposition







Vsichni jste urcite slyseli o vystave "Marilyn Monroe", ktera prave probiha v jizdarne Prazskeho hradu. Nechci psat neco, o cem jste cetli nebo co uz vite. O teto zene jsem navic uz jeden clanek psala, a tak se nechci opakovat. Jake dojmy na me zanechala tato vystava? Priznam se, ze zadne chveni, nebo husi kuzi jsem nemela. Mozna to je tim, ze jsem si o teto zene nastudovala docela dost, a tak me maloco prekvapi..Ikdyz neco prece jen ano. Netusila jsem, jak velkeho basnickeho ducha Marilyn mela. Nebyla pochopena, to je jasne. Nechtela byt pin-up girl, za kterou ji skoro vsichni meli, jenze takove role ji proslavily, a v Hollywoodu jakmile jednou dostanete nalepku cehosi, malokdy se vam podari se ji zbavit, vec temer nemozna, zvlast v MM pripade. Marilyn se svymi mirami nepusobila jako intelektualka, byla zkratka too much sexy ... Videt jeji saty, ve kterych chodila, nebo hrala me nechavaly chladnou. Jeji osoupane strevicky, ktere si zkracovala o pul centimetru, aby tak ziskala tu svoji sexy houpaci chuzi, to uz byla jina. Jako bych ji byla bliz, a mohla ji citit pritomnou v te obrovske hale. Videa, kde jsem videla jeji okouzlujici smich v pohybu nebo slysela jeji hlas, me dostavaly vic a vic. Ve finale to byly jeji poznamky, ruzne zapisky, ktere me dostaly ze vseho nejvic. Behem vystavy je zakazano fotit. Bohuzel. Par fotografii se mi presto podarilo ukrast. A tak bych se s vami o ne rada podelila vcetne nekterych Marilyninych citaci.

"Chci byt umelkyne, ne pin-up girl. Nechci byt publiku nabizena jako celuloidove afrodiziakum. Uvedomila jsem si, ze stejne tak, jako jsem bojovala, abych uspela ve svete filmu a stala se hereckou, budu ted muset bojovat, abych se stala sama sebou a mohla vyuzit svuj talent.
"




"O mne se bude rikat, ze jsem mela nestastne detstvi, ze jsem jako dite byla zoufala, ale ja chci rict, ze jsem nikdy nebyla nestastna. Dokud jsem mela svou mamu, nebyla jsem nikdy nestastna"




"Velikost vasich nohou me informuje o vasi povaze" napsal Salvatore Ferragamo ve sve autobiografii. "Rozdelil jsem si zeny, ktere ke mne prichazeji do tri kategorii: Popelka, Venuse a aristokratka. Venuse jako Marilyn je obvykle velice krasna, atraktivni a rafinovana, ale pod svym trpytivym zevnejskem se casto skryva domaci putka, ktera ma rada jednoduche veci. Protoze tyto dve vlastnosti jsou ve vzajemnem rozporu, Venuse byva casto nepochopena. Obvinuji ji z prilisne naklonnosti k luxusu a z lehkovaznosti." Salvatore Ferragamo



Hollywood je misto, kde vam zaplati tisic dolaru za polibek a 50 centu za dusi. Ja to vim, jelikoz jsem prvni nabidku dost casto odmitala a trvala na tech 50 centech.


Žádné komentáře:

Okomentovat