pondělí 18. února 2013

Inspiration: Vincent Peters


 


Co to vlastne je ta inspirace? V doslovnem prekladu znamena jednoduse "nadechnout".  Inspirace k nam prichazi zasadne necekane. Nemuzeme si ji umele navodit, nevime, kdy prijde, presto je pro lidsky zivot velice vyznamna skoro jako vzduch, ktery dychame. Velmi casto me inspiruji holky, ktere potkavam na castingu. Minule leto jsem zazila takovou vlnu euforie, kdyz jsem uvidela krasnou slecnu - kratke blond vlasy, puntikovane saty, velke cerne slunecni bryle - proste retro look 60. let v primem prenosu, ze na ten zazitek vzpominam doted. Byl to zkratka pocit uzasny a malem jsem si jeste tentyz den ostrihala vlasy a la Seberg. At uz je inspirace jakakoli, temer vzdy jde o urcity styl, ktery mi je blizky a ktery ve me vyvolava zvlastni pocit stesti. Pak jsou tu ale jeste filmy ci profesionalni fotografie, ktere nas mohou take velmi dobre inspirovat. Jednim z takovych lidi, kterym se to dari, je prave Vincent Peters. Jeho fotografie pro me jsou necim zvlastnim. Neco vyjadruji. Maji nejaky vzkaz, pribeh, a jsou tak trochu zahalene rouskou tajemstvi, ktere lze postupne odkryvat, ze se vam dana fotografie jen tak neomrzi. Tenhle muz fotil snad vsechny nejkrasnejsi zeny sveta, pocinaje Adrianou Lima, Cindy Crawford, Laetitia Casta, Monica Bellucci, Eva Herzigova, Irina Shayk konce Naomi Campbell, Milla Jovovich nebo Natalia Vodianova. Z kazde jeho fotky citim zenskost v te nejcistci podobe - jsou smyslne, nikdy vsak vulgarni. Myslim, ze jeho fotografie jsou spravne syrove a nelzou. Vzhledem k tomu, ze jsem mela moznost si s timto muzem napsat par radku, tak vim, odkud cerpa inspiraci on. Ano. I on se necim, nekym inspiruje. Vlastne tu inspiraci potrebuje k zivotu asi kazdy z nas. Je to prave doba 60. let, kdy Francii a Italii zcela ovladly Brigitte Bardot, Romy Schneider, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, nebo Sofia Loren. A presne tyhle zeny a tahle doba jsou jeho muzou, diky ktere foti takove fotografie, jake foti. Kdyz se podivate opravdu pozorne, ucitite mozna i zavan prave teto doby. Jako byste se na chvili vratili v case. Byl to prave on, Vincent Peters, a jeho fotky, ktere me a fotografku Pavlinou Jarosovou inspirovaly pri letnim foceni a la Sicily time. Cim nebo kym se nechavate inspirovat vy? 


INSPIRATION BY VINCENT PETERS

What is this inspiration? Where comes it from? The only thing I know is that I dont expect this never and that it comes so suddenly as a big beautiful surprise from some unknown place. It can happen to you really everywhere. You dont have to be ready for that. It will absorb you completely and inbreathe in some way. The meaning of this expression which you can find in the dictionnary is "breathe".  Funny, dont you think?
What inspires me : the beautiful style, outfits, whatever concerning fashion and beauty but also movies, especially retro movies and professional photos.
One of those photographers which work makes me crazy is Vincent Peters. His pictures are inspired by this lovely retro time of Romy Schneider, Claudia Cardinale or Sofia Loren. If you look at his pictures, I think, you can feel the Italy of 60s. And it s also thanks this man, we ve made pictures with Pavlina Jarosova last summer in the mood of Sicily time. And what about you and your inspiration? Who or what inspires you?




Daya Richter by Pavlina Jarosova

Žádné komentáře:

Okomentovat